Η επιλογή του σακιδίου σου είναι μια σημαντική διαδικασία. Πρόκειται να είναι ο πιο κοντινός σου σύντροφος σε όλες τις εξορμήσεις σου και χρειάζεται να είναι ευέλικτο για να ταιριάζει στις διαφορετικές σου ανάγκες.Ένα πολύ σημαντικό κριτήριο για την επιλογή του κατάλληλου σακιδίου είναι η χωρητικότητα αυτού (μετριέται σε όγκο - λίτρα χωρητικότητας “L”).


Δραστηριότητες

Η πρώτη σου σκέψη για την επιλογή της χωρητικότητας είναι προφανής. "Πόσα πράγματα πρόκειται να μεταφέρω;" Τα "πράγματα" σου είναι συχνά ο ζωτικός εξοπλισμός που μεταφέρεις στην δραστηριότητα που θα κάνεις, είτε αυτό είναι ένα αντηλιακό ή μία σκηνή 2 ατόμων. Στη συνέχεια περιγράφονται οι τρεις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες.

Ταξίδι
Η βασική ερώτηση που πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου όταν επιλέγεις σακίδιο ταξιδίου είναι αρκετά απλή· πόσα ρούχα και πόσο εξοπλισμό θέλεις να πάρεις μαζί σου στο ταξίδι;

30 - 65L
Εάν θέλεις να κάνεις ένα σύντομο ταξίδι, ίσως θέλεις να πάρεις μαζί σου ένα σακίδιο πλάτης, που χωράει λίγα ρούχα και αξεσουάρ, όπως το Σακίδιο OSPREY Nebula 34 Cardinal Blue. Αυτά τα σακίδια είναι μεταξύ 30 - 45 λίτρων. Εάν σχεδιάζεις να κάνεις πολλές εξερευνήσεις και επιθυμείς να πάρεις μαζί σου περισσότερα πράγματα, τότε θα πρέπει να επιλέξεις ένα σακίδιο ταξιδίου μεταξύ 45-65 λίτρων, με περισσότερο αποθηκευτικό χώρο και περισσότερες θήκες για καλύτερη οργάνωση του εξοπλισμού σου, όπως το Σακίδιο THE NORTH FACE Terra 55 Tnf Dark Grey/Four Leaf.

65L +
Για ένα πιο μεγάλο σε διάρκεια ταξίδι, θα χρειαστείς ένα πιο μεγάλο backpack. Το πόσο μεγάλο θα είναι εξαρτάται κυρίως από την προσωπική σου προτίμηση· αν θέλεις απλώς να πάρεις τα βασικά σου ρούχα και εξοπλισμό μαζί σου ή θέλεις να είσαι σε θέση να πάρεις μερικές πολυτέλειες μαζί σου. Μερικοί άνθρωποι θα ήταν άνετοι χρησιμοποιώντας το Σακίδιο Πλάτης OSPREY Rook 50 Black για ένα ταξίδι ταξιδιού 6 μηνών, ενώ άλλοι ίσως προτιμούσαν ένα Σακίδιο VAUDE Astrum EVO 75+10 XL Black για διακοπές 2 εβδομάδων.

Πεζοπορία
Ο όγκος που θα χρειαστείς για το ταξίδι πεζοπορίας σου εξαρτάται κυρίως από το πόσες μέρες θα είναι το hike σου.

Μονοήμερη πεζοπορία: 6 - 25 λίτρα
Αυτή είναι η κλασική κατηγορία μονοήμερης πεζοπορίας για όσους χρειάζονται ένα σακίδιο πλάτης που θα μεταφέρει όλα τα απαραίτητα, όπως είναι το Σακίδιο OSPREY Flare 22. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για μια διανυκτέρευση (ή δύο) σε έναν ξενώνα, αλλά, για μεγαλύτερη άνεση, η επόμενη κατηγορία είναι καλύτερη.

Βραχυπρόθεσμα, ελαφριά σακίδια και χειμερινή πεζοπορία: 25 - 50L
Για πολυήμερα ταξίδια αυτό είναι το ιδανικό εύρος χωρητικότητας. Σε αυτά τα ταξίδια, πιθανόν να μεταφέρεις επιπλέον ρούχα, νερό, φαγητό και όλο τον σημαντικό εξοπλισμό που θα σε βοηθήσει στο εκτεταμένο ταξίδι σου. Άπλωσε πρώτα όλο τον εξοπλισμό σου, δες πόσα πραγματικά πράγματα χρειάζεσαι μαζί σου και ποια θα μπορούσες να αφήσεις πίσω και στη συνέχεια διάλεξε την χωρητικότητα του backpack που θα χρειαστείς για την εξόρμηση σου.

Backpacking
Όπως και με την πεζοπορία, η χωρητικότητα του σακιδίου που θα θέλεις να πάρεις μαζί σου εξαρτάται από το είδος της περιπέτειας και πού θα είναι.

Backpacking: 50 - 75 λίτρα
Προγραμματίζεις ένα πολυήμερο ταξίδι backpacking; Τότε πιθανότατα χρειάζεται να πας σε αυτή την κατηγορία χωρητικότητας σακιδίου. Αυτά τα σακίδια θα είναι αρκετά ευρύχωρα ώστε να μεταφέρουν όλο τον πρόσθετο εξοπλισμό σου, ενώ παράλληλα θα έχουν την ιδανική στήριξη για τη μέση.

Αποστολές: 75L +
Στο επάνω μέρος της χωρητικότητας σακιδίου είναι οι αποστολές. Τα σακίδια μεγάλου όγκου χωρητικότητας έχουν σημαντική ικανότητα μεταφοράς φορτίου και είναι ιδανικά για αποστολές μεγάλων αποστάσεων και μεγάλης διάρκειας που απαιτούν σημαντικές ποσότητες εργαλείων.

Καιρός
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι το κλίμα. Πιο κρύος, δυσμενής καιρός θα απαιτήσει ένα διαφορετικό συνδυασμό ρούχων και εξοπλισμού. Από την άλλη πλευρά, σε θερμότερα κλίματα, θα χρειαστείς λιγότερα στρώματα ρουχισμού (layers) και λιγότερο εξοπλισμό και συνεπώς θα έχετε περισσότερο διαθέσιμο χώρο για τα απαραίτητα πράγματα σου. Κάνε πρώτα έρευνα για την τοποθεσία και τη δραστηριότητά που θα κάνεις, για να αποφασίσεις τι είναι εποχιακά κατάλληλο για το ταξίδι σου.

Μακροβιότητα
Σήμερα μπορεί να είναι μια μονοήμερη πεζοπορία, αλλά ποια είναι τα σχέδιά σου για την επόμενη σου περιπέτεια; Τα σακίδια Osprey είναι εξαιρετικά ανθεκτικά και μεγάλης αντοχής στον χρόνο, οπότε τα σακίδια αυτά θα μείνουν μαζί σου για χρόνια. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εξετάσεις ποιο σακίδιο θα είναι κατάλληλο για εσένα τα επόμενα χρόνια. Θα δοκιμάσεις μεγαλύτερα backpacking ταξίδια στο μέλλον; Ένας συμβιβασμός τώρα μπορεί να είναι χρήσιμος για τα μελλοντικά σου σχέδια.