Layering: Προστασία σε όλες τις συνθήκες στο βουνό!

Layering: Προστασία σε όλες τις συνθήκες στο βουνό!
Η θερμοκρασία πέφτει σταδιακά και εσύ χρειάζεται να αναθεωρήσεις τον τρόπο που ντύνεσαι στις βόλτες σου στο βουνό. Ο καιρός στο βουνό μπορεί να είναι απρόβλεπτος, και η θερμοκρασία να πέσει απότομα, για αυτό πρέπει να προετοιμαστείς. Το layering είναι αυτό που χρειάζεσαι, αν δεν θες να την πατήσεις. Η μέθοδος του layering επιτρέπει να προσαρμόσεις εύκολα το ρουχισμό σου, στις γρήγορα μεταβαλλόμενες συνθήκες του βουνού. Άλλωστε, όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, “There is no such thing as poor weather.. You just didn’t prepare properly!” Εν ολίγης προετοιμάσου σωστά, για να μη τα ρίχνεις μετά στον κακό καιρό.Η Βάση (aka Base Layer): 

Η πρώτη στρώση αποτελεί τη βάση του layering και σκοπό έχει να απομακρύνει την υγρασία του σώματος, ώστε τα ρούχα να μη «στεγνώνουν» πάνω σου. Οι ανάγκες αλλάζουν ανά εποχή. Συνήθως ένα T-shirt για βάση είναι αρκετό. Προτίμησε συνθετικά υφάσματα, γιατί αυτά απομακρύνουν εύκολα τον ιδρώτα. Για υψηλής έντασης άσκηση, η πρώτη επιλογή είναι η La Sportiva, έχοντας αναπτύξει την τεχνολογία Polygiene® για προστασία από τις δυσάρεστες οσμές και αντιμικροβιακή δράση. Στη Marmot θα βρεις την τεχνολογία Polyester Double Knit®, με διχτυωτά πάνελ για καλό αερισμό. Ενώ, η Helly Hansen προτείνει T-shirts τόσο από συνθετικά υφάσματα και οργανικό βαμβάκι, που είναι κατάλληλα για χαλαρές πεζοπορίες, αλλά και για βόλτες στην πόλη. 
Το χειμώνα, που οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές, χρειάζεσαι ισοθερμικά ρούχα. Αυτά πρέπει να είναι κατασκευασμένα από μαλακά και ελαφριά θερμικά υφάσματα. Παράλληλα, πρέπει να είναι αρκετά ελαστικά για μέγιστη ευκολία κινήσεων. Κορυφαία στην κατασκευή ισοθερμικών ρούχων είναι η X-bionic, η οποία συστήνει τη νέα γενιά Invent 4.0, με βελτιωμένη αναπνοή και διαχείριση της θερμοκρασίας του σώματος. Πρώτη στις επιλογές είναι και η CMP που αποτελεί μια πιο οικονομική επιλογή για ισοθερμική ρούχα. Πάντα επιλέγεις με βάση την ένταση της άσκησης που θα κάνεις και από τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Η Μέση (aka Middle Layer):

H δεύτερη στρώση προσφέρει μόνωση και επιλέγεται σαν την άνω στρώση όταν κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κρύα, ή όταν πλέον οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ως μεσαία στρώση κάτω από μπουφάν. Ένα fleece είναι ιδανική επιλογή που θα σε προστατεύσει από το κρύο. Σε αυτή την κατηγορία μπορείς να βρεις τα iconic fleece της Patagonia, ή να αφεθείς στα χέρια της Helly Hansen με τεχνολογία microfleece Polartec® που προσφέρει ζέστη, καλή διαπνοή και γρήγορο στέγνωμα. Αντί για fleece, μπορείς επίσης να επιλέξεις μάλλινο πουκάμισο. Σε περιπτώσεις με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, ένα πουπουλένιο μπουφάν θα είναι ιδανική λύση για επιπλέον στρώση-προστασία.

 

Η Εξωτερική (aka Outer Layer):

Η τρίτη στρώση είναι αυτή που σε προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα, τον αέρα, τη βροχή και το χιόνι. Αναλόγως την εποχή, θα επιλέξεις ανάμεσα σε ένα ελαφρύ αδιάβροχο/αντιανεμικό μπουφάν, όπως το Precip Eco της Marmot, κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά ή το Houdini της Patagonia που μαζεύει σε μικρή θήκη και πιάνει ελάχιστο χώρο στο σακίδιό σου. 
Στην καρδιά του χειμώνα θα χρειαστείς βαρύ μπουφάν και εκεί οι επιλογές είναι πολλές. Επειδή, συνήθως, πρόκειται για «επένδυση» που θα κάνεις και θα σε συνοδεύει για χρόνια, πρέπει να ζυγίσεις τις ανάγκες σου και να πάρεις αυτό που τις καλύπτει στο 100%. Η Marmot ενδεικτικά χρησιμοποιεί στα μπουφάν κυρίως την τεχνολογία GORE-TEX®, ενώ η Helly Hansen έχει δημιουργήσει δικιά της μεμβράνη, τη Helly-Tech® για να σε προστατεύει από τα καιρικά φαινόμενα. Επίσης μπορείς να επιλέξεις ένα μπουφάν, σαν το Dubliner CIS της Helly Hansen, που εσωτερικά έχει fleece αποσπώμενη επένδυση, για να φοράς τα δύο layers ξεχωριστά όταν χρειάζεται.
 
Σε κάθε περίπτωση, είναι ανάγκη να αξιολογήσεις σωστά τις συνθήκες που θα επικρατούν στη βόλτα σου στο βουνό. Το layering θα σε προστατεύσει και θα σου χαρίσει άνεση για όποια συνθήκη και αν συναντήσεις. Ιδανικά προτείνουμε να έχεις και μια δεύτερη αλλαξιά της πρώτης στρώσης για να αλλάξεις αν χρειαστεί. Μη ξεχνάς ότι ο ρουχισμός είναι μόνο ένα κομμάτι του εξοπλισμού σου. Διάβασε όσα θα χρειαστείς σε μια πεζοπορική εξόρμηση «Πρώτη φορά πεζοπορία; Όσα χρειάζεται να ξέρεις!», ή επισκέψου ένα από τα Dimitriadis Action Stores για να ενημερωθείς από το εξειδικευμένο προσωπικό και να βρεις τον απαραίτητο εξοπλισμό που θα ικανοποιήσει τις δικές σου ανάγκες.