Πως να επιλέξεις παπούτσια πεζοπορίας

Πως να επιλέξεις παπούτσια πεζοπορίας

Η σωστή επιλογή πεζοπορικών παπουτσιών είναι πολύ σημαντική καθώς προσφέρει άνεση, ασφάλεια και τελικά συμβάλλει στην απόλαυση της εμπειρίας στο βουνό. Η επιλογή φαίνεται να είναι μεγάλη πρόσκληση, δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας. Είτε ψάχνεις παπούτσι για μια χαλαρή πεζοπορία, ή για απαιτητική ορειβασία σε βραχώδη εδάφη προτείνουμε να πάρεις τον χρόνο σου και να επιλέξεις όταν θα έχεις δοκιμάσει μερικά παπούτσια και θα είναι σίγουρο ότι το παπούτσι έχει φτιαχτεί για το πόδι σου.

Τι πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις καινούρια παπούτσια πεζοπορίας; Φυσικά τις ανάγκες σου! Χρειάζεται να σκεφτείς πόσες ώρες θα πεζοπορείς, την υψομετρική διαφορά που θα συναντήσεις και τον τύπο του εδάφους. Σημαντικό στην επιλογή του πεζοπορικού παπουτσιού είναι και το βάρος του σακιδίου που θα έχεις μαζί. Βέβαια όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από το επίπεδο σου, δηλαδή θα πας για πεζοπορία πρώτη φορά για να δοκιμάσεις, ή κάνεις συνέχεια μεγάλες διαδρομές;

Το παπούτσι:

Τα μαλακά παπούτσια που είναι ευλύγιστα, είναι κατάλληλα για εύκολα μονοπάτια, ενώ παπούτσια με σκληρές σόλες ταιριάζουν σε πιο τεχνικά τερέν. Ελαφριά, ευέλικτα παπούτσια ταιριάζουν με ελαφρύτερα σακίδια, ενώ βαρύτερα φορτία απαιτούν πιο ανθεκτικά, σταθερά παπούτσια.
Σκέψου, λοιπόν, τι χρειάζεσαι. Προτιμάς ελευθερία κινήσεων ή σταθερότητα; Ψηλό ή χαμηλό κόψιμο; Το ψηλό κόψιμο θα υποστηρίξει τους αστραγάλους σου, ενώ το χαμηλό κόψιμο προσφέρει μέγιστη ελευθερία κινήσεων. Τέλος, ψάχνεις για προστασία ή χαμηλό βάρος; Ένα ελαφρύ παπούτσι, ενδέχεται να είναι λιγότερο κουραστικό. Από την άλλη η μέγιστη προστασία, έρχεται παρέα με το υψηλότερο βάρος.Τεχνολογίες:

- FriΧion® by La Sportiva: Η τεχνολογία FriXion® εφαρμόζεται στις σόλες των παπουτσιών, δίνοντας τη δυνατότητα προσαρμογής της πρόσφυσης και της αντοχής σε κάθε τύπο εδάφους. Η σειρά Ultra Raptor II φέρει τις FriXion® White για υψηλές αποδόσεις, ή FriXion® Blue για ιδανικό κράτημα και ανθεκτικότητα.

- Vibram®: Η τεχνολογία Vibram® εφαρμόζεται επίσης στις σόλες των παπουτσιών και χαρίζει καλό κράτημα στις αναβάσεις και στις καταβάσεις, τόσο σε ξηρό όσο και σε βρεγμένο έδαφος. Θα την βρεις σε πληθώρα ορειβατικών παπουτσιών της La Sportiva, όπως TX Hike, TX5, Trango και Aequilibrium.

- Gore-Tex® (GTX): Η μεμβράνη που μεγιστοποιεί τη μεταφορά θερμότητας και υγρασίας, προσφέροντας αδιαβροχοποίηση και βέλτιστη διαπνοή. Παπούτσια με μεμβράνη Gore-Tex® θα βρεις στις περισσότερες εταιρείες.   

Επιλογή Μεγέθους:

Πάντα προτείνουμε τη δοκιμή του παπουτσιού στο τέλος της ημέρας, καθώς το πόδι είναι ελαφρώς πρησμένο και ουσιαστικά αποτελεί προσομοίωση της κατάστασης του ποδιού κατά την άσκηση. Αν χρειαστεί να επιλέξεις ανάμεσα σε μισό νούμερο πάνω ή μισό νούμερο κάτω, τότε σίγουρα να επιλέξεις το μισό νούμερο πάνω, γιατί λίγο που το πόδι θα πρηστεί, λίγο η πιο χοντρή κάλτσα που θα βάλεις το χειμώνα, θα έρθει και θα δέσει. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να βεβαιωθείς ότι τα παπούτσια εφαρμόζουν τέλεια χωρίς πίεση στα πόδια σου.

Η άνεση και η ασφάλειά σου κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή επιλογή των παπουτσιών. Επισκέψου ένα από τα Dimitriadis Action Stores για να δοκιμάσεις πεζοπορικά παπούτσια και να βρεις αυτό που καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σου.

Διάβασε επίσης:
Πρώτη φορά πεζοπορία; Όσα χρειάζεται να ξέρεις!
Πως να επιλέξετε το ιδανικό Σακίδιο Πεζοπορίας;
7 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα.