Πρώτη φορά για σκι; Τι πρέπει να ξέρεις

Πρώτη φορά για σκι; Τι πρέπει να ξέρεις
Ski - Snowboard

Πήρες απόφαση ότι θέλεις να κάνεις σκι και ανυπομονείς να ζήσεις τη μαγεία του χιονιού; Φανταστικά νέα! Εμείς είμαστε εδώ να σε συμβουλέψουμε τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας, αλλά και όταν θα έχεις φτάσει στο χιονοδρομικό και όλα θα είναι έτοιμα για να κατέβεις την πίστα. Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά λοιπόν. Τα βασικά..

Τα ρούχα και κάποια αξεσουάρ είναι από τα πρώτα που πρέπει να φροντίσεις. Συνήθως είναι και αυτά που δε μπορείς να νοικιάσεις, οπότε πρέπει να τα πάρεις πριν φτάσεις στο χιονοδρομικό. Τα SOS για μας είναι ένα ζευγάρι ισοθερμικών, αδιάβροχα μπουφάν και παντελόνι, γάντια και έπειτα κράνος και μάσκα. Τα ισοθερμικά κρατούν το σώμα σου στη σωστή θερμοκρασία και παράλληλα απελευθερώνουν τον ιδρώτα. Η αδιαβροχοποίηση στο μπουφάν και το παντελόνι είναι για μας μονόδρομος καθώς αν βραχείς στο βουνό κυριολεκτικά, δε παλεύεται. Τα γάντια προσφέρουν μόνωση και αδιαβροχοποίηση, ιδανικά θα προτείναμε να είναι με επένδυση για έξτρα ζέστη. Το κράνος είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού, καθώς θα σε προστατεύσει στις πτώσεις ή στις συγκρούσεις με άλλους σκιέρ, μάλιστα σε κάποιες χώρες η χρήση κράνους στα χιονοδρομικά κέντρα είναι υποχρεωτική από το νόμο. Τέλος η μάσκα είναι στα πράγματα που καλό είναι να έχεις μαζί, αλλά δεν είναι κρίσιμο. Μπορείς να την αντικαταστήσεις με φαρδιά γυαλιά ηλίου ή να πάρεις κράνος που έχει ενσωματωμένη μάσκα.Ο εξοπλισμός..

Όχι ότι ο εξοπλισμός δεν είναι στα βασικά κομμάτια, αλλά αν πας για σκι πρώτη φορά, φυσικά δε χρειάζεται να αγοράσεις εξοπλισμό. Αυτό θα έρθει αρκετά μετά όταν πια, υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος με σένα και το σκι. Ο εξοπλισμός που θα χρειαστείς είναι πέδιλα (με δέστρες), μπότες και μπατόν. Δε θα εμβαθύνουμε στο πώς να διαλέξεις το καθένα, μπορείς να ανατρέξεις σε προηγούμενα άρθρα για να πάρεις βοήθεια.

Πώς να επιλέξω μπότες του σκι
Πώς να επιλέξω πέδιλα του σκι

Τα περισσότερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας διαθέτουν σημεία ενοικίασης εξοπλισμού. Αν θέλεις να αποφύγεις το φόρτο εργασίας που θα βρεις στο ΧΚ, σίγουρα θα βρεις και άλλα σημεία στο δρόμο προς αυτό για να προμηθευτείς τον εξοπλισμό σου. Σε κάθε περίπτωση το προσωπικό θα σε κατατοπίσει ως προς τη χρήση του εξοπλισμού. Τα
Dimitriadis Action stores διαθέτουν ενοικίαση εξοπλισμού τόσο στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού (Κελλάρια 1750, Κελλάρια 1950, Φτερόλακα), όσο και στο Λιβάδι.Την προηγούμενη μέρα..


Θα χρειαστεί να κάνεις μερικές προετοιμασίες, οι οποίες είτε θα σου γλιτώσουν χρόνο, ή θα βελτιώσουν αρκετά την εμπειρία σου στο βουνό.

1. Αρχικά, έχοντας επιλέξει ποιο χιονοδρομικό θα επισκεφτείς, θα μπεις στην ιστοσελίδα του για να ελέγξεις τις συνθήκες λειτουργίας του ΧΚ. Έχει αρκετό χιόνι; Είναι ανοιχτό για χιονοδρομία; Πόσα lift και πίστες λειτουργούν;

2. Αν είναι η πρώτη-πρώτη φορά που θα κάνεις σκι, προτείνουμε να κλείσεις μάθημα με δάσκαλο για να σου δείξει κάποιες τεχνικές και να εξοικειωθείς γρήγορα. Συνήθως τα ΧΚ συνεργάζονται με πιστοποιημένες σχολές σκι, οπότε θα βρεις εύκολα. Έπειτα, αν σου αρέσει και θέλεις να το προχωρήσεις, μπορείς να κλείσεις πακέτο μαθημάτων, για να γίνεις ξεφτέρι.

3. Κλείσε, όπου είναι εφικτό, ηλεκτρονικά την κάρτα για τα lift, έχεις δει φωτογραφίες με τις ουρές, δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Τhank us later!

4.  Προετοίμασε snacks, νερό, ίσως κάποιους ηλεκτρολύτες για να βοηθήσουν το σώμα σου.

5. Βεβαιώσου πως οι αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες είναι σε καλή κατάσταση, γιατί ίσως τις χρειαστείς.

6. Σίγουρα να πάρεις μαζί σου αντιηλιακό για να προστατεύσεις το δέρμα σου. Στο βουνό..

Πολλά από τα παρακάτω θα στα πει ο δάσκαλος ή το προσωπικό που θα σε εξυπηρετήσει κατά την ενοικίαση του εξοπλισμού. Εμείς ξεχωρίζουμε τα παρακάτω:

1. Αν δεν έχεις κλείσει μάθημα, πάρε λίγο τον χρόνο σου για να εξοικειωθείς με τη σήμανση στο χιονοδρομικό. Αυτό που χρειάζεται να ξέρεις είναι η δυσκολία των πιστών, τα όρια της πίστας, ποια σημεία είναι για χιονοδρομία και ποια ενδεχομένως είναι για
snowmobiles.

2. Πριν ανέβεις στο
lift κλείσε τις μπότες και κούμπωσε τα πέδιλα και κάπως έτσι όλα ξεκινούν. Κάπως το lift μπορεί να σε αγχώνει. Είμαστε σίγουροι πως έχεις δει πολλά βιντεάκια με επικά fails σε lifts. Το μυστικό είναι λίγο πριν φτάσεις στο τέλος, να σηκώσεις την ασφάλεια και μετά μόνο του το καρεκλάκι θα σε σπρώξει μπροστά. Είδες; Πανεύκολο!

3. Περιττό να αναφέρουμε πως θα πρέπει να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να συνηθίσει τον εξοπλισμό, πριν κάνεις τα τρελά σου τα
slalom. Προσπάθησε να κρατάς χαμηλή ταχύτητα και να χρησιμοποιείς όλο το πλάτος της πίστας.

4. Αν χρειαστείς να σταματήσεις μέσα στην πίστα για τον οποιοδήποτε λόγο, σημαντικό είναι να σταματήσεις στην άκρη της για να μη προκαλέσεις ατύχημα. Το ίδιο ισχύει και αν πέσεις, προσπάθησε να σηκωθείς γρήγορα και να πας στην άκρη να πάρεις τις ανάσες σου.

Αυτά από εμάς, ελπίζουμε να σου φανούν χρήσιμες οι πληροφορίες και να σε βοηθήσουν να απολαύσεις την εμπειρία στο έπακρο. Μπορεί η πρώτη φορά να σου φανεί απαιτητική, αλλά σου υποσχόμαστε ότι η ελευθερία που νιώθεις στην κορυφή του κατάλευκου βουνού, δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο.