Η Φύση: Ένας Σύμμαχος για την Ψυχική Υγεία

Η Φύση: Ένας Σύμμαχος για την Ψυχική Υγεία
Specials

Στον σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου η τεχνολογία έχει ενσωματωθεί σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ρουτίνας, συχνά ξεχνάμε την απολύτως απαραίτητη σχέση μας με τη φύση. Ας είμαστε ειλικρινείς. Πόσο χρόνο περνάμε καθημερινά μπροστά από μία οθόνη; Για τους περισσότερους ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 10 ώρες ημερησίως. Αυτό σε συνάρτηση της συνεχόμενης τάσης μετακίνησης στις πόλεις, έχει φέρει ως αποτέλεσμα να απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από το φυσικό περιβάλλον. Φυσικά δε γίνεται κάθε μέρα να παίρνουμε τα βουνά, αλλά μια σύντομη βόλτα στο κοντινότερο άλσος, μπορεί να αποδειχτεί ευεργετική για την ψυχική μας υγεία.

Η Φύση ως Θεραπευτικό Μέσο

Επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν ότι η φύση έχει θετικότατη επίδραση στην ψυχική μας υγεία σε πολλά επίπεδα. Από την απλή βόλτα σε ένα πάρκο μέχρι την πεζοπορία σε απομακρυσμένες περιοχές, η επαφή με τη φύση έχει συσχετιστεί με τη μείωση του στρες, τη βελτίωση της διάθεσης, ακόμα και την μείωση του κινδύνου ψυχικών διαταραχών. Η επαφή με τη φύση μπορεί ακόμα να βοηθήσει τη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου. Η φύση φαίνεται να αναζωογονεί τις γνωστικές μας δυνατότητες, επαναφέροντας την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε καλύτερα στα καθημερινά  μας καθήκοντα.

Εκτός από την επαφή με τη φύση, η σχέση μας με αυτήν είναι εξίσου σημαντική. Αυτό το φυσικό "συναισθηματικό δέσιμο" μπορεί να αντισταθμίσει ακόμα και την αίσθηση μοναξιάς ή κοινωνικής απομόνωσης. Οι άνθρωποι που νιώθουν συνδεδεμένοι με τη φύση μπορεί να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, ακόμα και όταν δεν είναι σε φυσική επαφή με αυτήν.

Όπως είπαμε, δεν είναι απαραίτητο να ταξιδέψουμε μακριά για να βρούμε τη φύση. Πάρκα και δέντρα στους αστικούς δρόμους μπορούν επίσης να προσφέρουν θετικά αποτελέσματα για την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, απομακρυσμένες τοποθεσίες στις οποίες δεν υπάρχει πουθενά επέμβαση του ανθρώπου προσφέρουν εντυπωσιακά οφέλη. Ένας περίπατος σε ένα εθνικό πάρκο ή η παρατήρηση της άγριας ζωής μπορεί να είναι ένα ταξίδι αυτοανακάλυψης και χαλάρωσης.

Φροντίζοντας την Φύση

Για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα οφέλη της φύσης, είναι καθήκον μας να την προστατεύσουμε. Ο πλανήτης αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και η καταστροφή του φυσικού πλούτου φαίνεται να είναι μονόδρομος, αν δεν αλλάξουμε τις συνήθειές μας.

Μένουμε άφωνοι βλέποντας Εθνικούς Δρυμούς της χώρας να γίνονται παρανάλωμα του πυρός, ή ολόκληρες πόλεις να πλημμυρίζουν και να βυθίζονται στη λάσπη. Η λίστα των φυσικών καταστροφών είναι ατελείωτη σε όλο τον πλανήτη και αυτό πρέπει να μας κάνει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωή μας και να προστατεύσουμε ότι έχει απομείνει. Όλοι μας πρέπει να επιστρέψουμε στα δάση και τις θάλασσες, όχι μόνο για διασκέδαση αλλά και για να τους δώσουμε την τόσο πολύτιμη χείρα βοηθείας που χρειάζονται.

Ο καθένας μπορεί να βάλει το λιθαράκι του στην προστασία της φύσης με πολλούς τρόπους. Συμμετέχοντας σε τοπικούς οργανισμούς περιβαλλοντικής προστασίας, βοηθώντας στη διατήρηση των πράσινων χώρων στις κοινότητές μας. Επίσης, να αρχίσουμε να ζούμε πιο βιώσιμα, μειώνοντας τη χρήση πλαστικών, χρησιμοποιώντας λιγότερο το αυτοκίνητό μας. Ακόμα και η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Η μεσογειακή διατροφή είναι ευεργετική όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τη φύση, καθώς η μαζική εκτροφή ζώων συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές CO2 στον πλανήτη.

Η φύση είναι ένας πολύτιμος πόρος για την ψυχική μας υγεία και τον πλανήτη μας. Ας την αγαπήσουμε, ας τη σεβαστούμε για να συνεχίσουμε να έχουμε το προνόμιο να  απολαμβάνουμε τα οφέλη της. Θυμήσου αυτή τη βαθιά ανάσα που πήρες στην κορυφή του βουνού, ή στην ανατολή του ήλιου μπροστά στη θάλασσα και θα καταλάβεις πως θα είσαι άλλος άνθρωπος χωρίς αυτές τις εμπειρίες. Και αν ακόμα δεν έχεις καταφέρει να έρθεις κοντά με τη φύση, βάλε από τώρα και στο εξής στόχο να κάνεις μια εξόρμηση το μήνα εκτός μεγάλων αστικών κέντρων και θα δεις πόσο ευεργετικό είναι.