Πρώτη φορά πεζοπορία; Όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Πρώτη φορά πεζοπορία; Όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Η πεζοπορία είναι η καλύτερη δραστηριότητα που σε φέρνει κοντά στη φύση. Στην πεζοπορία έχεις την ευκαιρία για χαλαρή αερόβια γυμναστική και εννοείται να ξεφύγεις από τη ρουτίνα και τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Εάν δοκιμάζεις πρώτη φορά να κάνεις μια διαδρομή στο βουνό, τότε εδώ θα βρεις όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείς για να ξεκινήσεις αυτήν την υπέροχη δραστηριότητα.

Επίλεξε το Σωστό Μονοπάτι:

Σαν αρχάριος, είναι σημαντικό, να ξεκινήσεις από μια εύκολη και καλά σηματοδοτημένη διαδρομή. Μπορείς να επιλέξεις ένα μονοπάτι, σε άλσος που είναι κοντά στο σπίτι, για να εξοικειωθείς. Προτείνουμε να αποφύγεις για αρχή δύσκολα και τεχνικά μονοπάτια, που θα σε ταλαιπωρήσουν πιο πολύ από όσο περίμενες και θα σε αποθαρρύνουν να συνεχίσεις το περπάτημα στο βουνό. Πάντα να ακούς το σώμα σου και να μην το επιβαρύνεις.

Διάβασε επίσης: 7 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην ΑθήναΠλοήγηση:

Ακόμα και στο καλύτερα σηματοδοτημένο μονοπάτι είναι βασικό να έχεις μαζί σου πεζοπορικό χάρτη και μια σχετική γνώση κατανόησής του. Οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή (κινητό ή συσκευή GPS) μπορεί να σε εγκαταλείψει, λόγω μπαταρίας ή σήματος, απροειδοποίητα και η πιθανότητα να χαθείς είναι μεγάλη.Προτεραιότητα στην Ασφάλεια:

Στις πρώτες σου προσπάθειες, καλό θα είναι να πάρεις μαζί σου ένα φίλο/η. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ενημέρωσε κάποιον για τα σχέδιά σου και την ώρα που εκτιμάς ότι θα επιστρέψεις στο σπίτι. Μάθε επίσης πώς να αντιμετωπίζεις έκτακτες καταστάσεις, όπως τραυματισμούς, απρόσμενες καταιγίδες ή αν χάσεις το μονοπάτι. Τέλος, πάντα πριν ξεκινάς, έλεγξε τον καιρό και ανέβαλλε την εκδρομή σου αν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.Εξοπλισμός:

Το πιο σημαντικό στον εξοπλισμό σου είναι τα παπούτσια πεζοπορίας. Ένα παπούτσι, με μεμβράνη Gore-Tex®, θα είναι σύμμαχός σου στο βουνό, διότι θα κρατήσει τα πόδια σου στεγνά, τόσο από το νερό που μπορεί να συναντήσεις στη διαδρομή, αλλά και από την εφίδρωση των ποδιών σου. Προτίμησε άνετα ρούχα και κατάλληλα με τις καιρικές συνθήκες και τη θερμοκρασία που θα έχει το μέρος που θα επισκεφτείς. Ένα T-shirt με κατάλληλη ύφανση (όχι βαμβακερό) για να στεγνώνει γρήγορα και ένα αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν θα είναι ότι πρέπει για αυτήν την εποχή. Αργότερα μπορείς να συμπληρώσεις με ένα fleece, που θα σου παρέχει επιπλέον μόνωση από το κρύο και την υγρασία. Πάντα θα έχεις μαζί σου ένα μικρό σακίδιο (max μέχρι 20 λίτρα) για τα απαραίτητα, το παγούρι σου, μερικά σνακ και ένα φακό κεφαλής

Διάβασε επίσης: Πως να επιλέξετε το ιδανικό Σακίδιο Πεζοπορίας;5 λάθη για να αποφύγεις:

Ένας σοφός άνθρωπος είπε κάποτε ότι τα λάθη είναι απλά μια ευκαιρία για μάθηση. Ε, λοιπόν, γιατί να σε αφήσουμε να κάνεις λάθη; Δες ποια είναι αυτά, για να είναι η πρώτη σου πεζοπορία μια γλυκιά ανάμνηση και όχι εφιάλτης.

1. Αν πρόκειται να διασχίσεις μονοπάτι με μεγάλη ανηφόρα, φρόντισε να έχεις μαζί σου ορειβατικά μπατόν και θα γλιτώσεις αισθητά την κόπωση.

2. Μη κουβαλήσεις την Άρτα και τα Γιάννενα. Ακόμα και όταν πιστεύεις ότι έχεις πάρει λίγα, αφαίρεσε λίγα ακόμα, δεν πας για camping μια εβδομάδα.

3. Φρόντισε να έχεις μαζί σου αδιάβροχη προστασία για σένα και το σακίδιό σου. Ο καιρός αλλάζει πολύ γρήγορα στο βουνό, οπότε προετοιμάσου κατάλληλα.
 
4. Μην υποτιμάς το σακίδιο! Ένα ελαφρύ σακίδιο με την σωστή προσαρμογή στο σώμα σου, θα σε γλιτώσει από πόνους στη μέση και στα γόνατα. Κατέβασε την εφαρμογή της Osprey και βρες ποιο σακίδιο ταιριάζει ακριβώς στο σώμα σου.

5. Πάρε σίγουρα μαζί σου πεζοπορικό χάρτη! Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χαθείς διαφορετικά.

 Η πεζοπορία στη φύση είναι από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορείς να κάνεις δώρο στον εαυτό σου. Αν δε μπορείς να τη συνδυάσεις με φίλους ή την οικογένεια, δοκίμασε την ένταξη σε πεζοπορικές ομάδες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να εξοικειωθείς πολύ πιο εύκολα. Να δίνεις προτεραιότητα στην ασφάλεια σου και να ακούς αυτό που σου λέει το σώμα σου. Πάντα να σέβεσαι το βουνό που σε φιλοξενεί! Να το προσέχεις και να το αφήνεις καλύτερο όταν φεύγεις, μιας που τα βουνά μάς χρειάζονται τώρα πιο πολύ από ποτέ.