Πως επιλέγω μπότες SKI;

Πως επιλέγω μπότες SKI;
Ski - Snowboard

Το να επιλέξετε τις σωστές μπότες SKI είναι πολύ σημαντικό. Οι μπότες SKI είναι το μέσο που μεταφέρει τις «εντολές» σας στα πέδιλα SKI. Θα πρέπει να είναι κατάλληλες για το πόδι σας δίνοντας σας την αίσθηση και την άνεση που απαιτείτε και την προστασία από το κρύο.
Παρακάτω θα βρείτε 4 συμβουλές για την επιλογή της σωστής μπότας SKI

1. Προσδιορίστε το επίπεδο σας και την χρήση

Για να επιλέξετε τις μπότες SKI που σας ταιριάζουν απόλυτα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το επίπεδό σας ως skier (Beginner, Intermediate, expert) καθώς και να έχετε υπ όψιν σας την χρήση για την οποία τις θέλετε. Δυο skier ιδίου επιπέδου θα χρειαστούν διαφορετικό τύπο μπότας ανάλογα με την χρήση. (Track, Freeride, All Mountain κτλ.)

 

2. Προσδιορίστε το FLEX της μπότας

Αφού έχετε βρει και αποφασίσει την χρήση αλλά και το επίπεδό σας, το μέγεθος του ποδιού σας θα σας οδηγήσει στη σωστή επιλογή του Flex της μπότας SKI. Το Flex του παπουτσιού σας. Το flex, τι είναι αυτό; Αυτός είναι ο δείκτης της αντίστασης (σκληρότητα) της μπότας. Όσο μεγαλύτερο, τόσο περισσότερο άκαμπτες και συνεπώς πιο απόλυτες θα είναι η μπότες SKI. Αντίθετα, ένα πιο μαλακό flex θα έχει περισσότερε ανοχές και μεγαλύτερη άνεση. Θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στην επιλογή του.

Για τους άνδρες, γενικά ισχύουν τα παρακάτω:

  • Ένα flex από 60 έως 70 είναι κατάλληλο για αρχάριους και μεσαίας ικανότητας skier
  • Από 80 έως 110 είναι κατάλληλο για μεσαίας ικανότητας έως προχωρημένους skier
  • Από 120 έως 150 είναι κατάλληλο για έμπειρους skier

Για τις γυναίκες, γενικά ισχύουν τα παρακάτω:

  • Ένα flex από 50 έως70 είναι κατάλληλο για αρχάριες και μεσαίας ικανότητας skier
  • Από 80 έως 90 είναι κατάλληλο για μεσαίας ικανότητας skier
  • Από 100 έως 110 είναι κατάλληλο για έμπειρες skier

Και εδώ, ο σωστός προσδιορισμός της χρήσης είναι κρίσιμος. Μια Freestyle μπότα δεν απαιτεί το ίδιο flex με μία αντίστοιχη All Track όπου η ακαμψία και η σωστή μεταφορά ισχύος στα πέδιλα SKI είναι πολύ σημαντική.

 

 

3. Επιλέξτε το φάρδος της μπότας

Κάθε πόδι είναι μοναδικό. Για αυτό πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην σωστή επιλογή της μπότας σας.

Στις μπότες SKI πέρα από τα παραπάνω υπάρχει και το χαρακτηριστικό που ονομάζεται LAST. Είναι ο αριθμός που αντιστοιχεί στο πλάτος της μπότας στο μπροστινό μέρος του ποδιού. Με μεγέθη από 92mm έως 104mm, μπορείτε να βρείτε σίγουρα το μέγεθος που ταιριάζει στο δικό σας πόδι. Η μπότα SKI που θα επιλέξετε θα πρέπει να αγκαλιάζει ομοιόμορφα το πόδι σας και να παρέχει καλή στήριξη. Ωστόσο, τα δάκτυλα των ποδιών πρέπει να κινούνται ελεύθερα και το πόδι δεν πρέπει να συμπιέζεται.

 

4. Επιλέξτε το σωστό μέγεθος

Το τελευταίο χαρακτηριστικό που πρέπει να λάβετε υπ όψιν σας είναι το μέγεθος της μπότας. Το μέγεθος μετριέται σε Mondo Point (MP) ή MSS - Metric Sizing System. To μέγεθος MP αντιστοιχεί στο μήκος του ποδιού σας σε εκατοστά. Για να υπολογίσετε σωστά το μέγεθος θα πρέπει να ακουμπήσετε την φτέρνα σας σε ένα σταθερό σημείο και να μετρήσετε την απόσταση το σημείου από την άκρη του μεγάλου δακτύλου.


Δοκιμή

Εάν έχετε την δυνατότητα να επισκεφτείτε ένα κατάστημα χειμερινού εξοπλισμού, η δοκιμή και η βοήθεια του εξειδικευμένου προσωπικού είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος να επιλέξετε. Κατά την δοκιμή, φροντίστε να φορέσετε τις μπότες SKI όσο περισσότερο μπορείτε ώστε να καταλάβετε εάν το νούμερο που έχετε επιλέξει σας ταιριάζει η όχι.

 Βρες τα καταστήματα μας εδώ:  https://www.dimitriadis.gr/el/plirofories/katastimata/