7+1 Χιονοδρομικά στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφτείς!

7+1 Χιονοδρομικά στην Ελλάδα που πρέπει να επισκεφτείς!
Ski - Snowboard
Η Ελλάδα διαθέτει συνολικά 21 χιονοδρομικά κέντρα και θα μπορούσαμε να την αποκαλέσουμε παράδεισο της χιονοδρομίας, αν χιόνιζε! Μπορούμε να βρούμε χιονοδρομικά κέντρα σε απόσταση αναπνοής από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας ή απομακρυσμένους παραδείσους, καλύπτοντας όλα τα γούστα και τις απαιτήσεις ακόμα και των πιο έμπειρων σκιέρ (και snowboarders εντάξει υπάρχετε και εσείς!)


Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, Παρνασσός
Υψόμετρο 1600-2260μ.  




Πηγή: https://parnassos-ski.gr/

Πρόκειται για το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας. Είναι πρόσφατα ανακαινισμένο και οι εγκαταστάσεις του είναι Ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ιδανικό για τους χιονοδρόμους εξ Αθηνών μιας που σε περίπου δύο με δυόμιση ώρες φτάνεις στο πάρκινγκ του ΧΚ από Αθήνα.

Χωρίζεται σε δύο τοποθεσίες τα Κελλάρια και τη Φτερόλακα. Διαθέτει 23 πίστες συνολικού μήκους 34χλμ., 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 7 μονοπάτια, και 4 μίνι πίστες αρχαρίων. Οι πίστες είναι από 50μ. έως 4χλμ. και καλύπτει από αρχάριους, μέτριους και καλούς χιονοδρόμους. Για αυτούς που δεν φοβούνται να παίξουν την ζωή τους κορώνα γράμματα, διαθέτει 12, εκτός πίστας, μαύρες διαδρομές. Από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να λείπει το Snowpark με εντυπωσιακά άλματα και εμπόδια.

*TIPS*

1. Επισκέψου το website του χιονοδρομικού και αγόρασε το εισιτήριο σου για να αποφύγεις την αναμονή!

2. Εάν δεν έχεις δικό σου εξοπλισμό εδώ θα βρεις ό,τι χρειαστείς.



Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, ΒΔ Χέλμος
Υψόμετρο 1700-2340μ.




Πηγή: https://discoverkalavrita.gr/



Πηγή: https://kalavritaski.gr/

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων είναι επίσης σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα. Διαθέτει 13 πίστες εκ των οποίων 2 μαύρες, 5 κόκκινες, 3 μπλε και 3 πράσινες, συνολικού μήκους 20 – 25 χλμ., σε ένα μοναδικό τοπίο μέσα στο ελατοδάσος του Χελμού. Στο ΧΚ Καλαβρύτων θα βρείτε επίσης και Snowpark για κόλπα.

Κάτι όμως πρέπει να κάνουν και οι μικροί της παρέας. Στην βάση του ΧΚ υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο πάρκο από την Playmobile για τα πρώτα βήματα στην χιονοδρομία. 



Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου - Καρπενησίου, Τυμφρηστός
Υψόμετρο 1840-2200μ. 




Πηγή: https://visitkarpenissi.gr/

Είναι το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται τόσο κοντά σε πόλη, μόλις 12χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου. Από τα μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, εκτείνεται σε 5,500 στρέμματα, με συνολικά 5 αναβατήρες (4 εναέριους & 1 μονοθέσιο) και 18 πίστες εκ των οποίων 4 είναι off piste και 2 για snowboard, συνολικού μήκους 7,5 χλμ..

Είναι από τα παλαιότερα ΧΚ της χώρας και φημίζεται για τις νυχτερινές χιονοδρομίες αφού δύο από τις πίστες του είναι πολύ καλά φωτισμένες. Χαρακτηρίζεται από διευρυμένη σεζόν μιας που το κλίμα του βουνού κρατάει σε καλή κατάσταση το χιόνι.

Οι μικροί σκιέρ θα μείνουν έκπληκτοι αφού λειτουργεί και πίστα σκι carousel  για αξέχαστες στιγμές σκι και πολλή διασκέδαση.



Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, Πίνδος
Υψόμετρο 1040-2080μ.




Πηγή: https://vasilitsa.com/

Ήρθε η ώρα να ανεβούμε στα βόρεια, στο στολίδι της Πίνδου το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας. Διαθέτει 7 αναβατήρες (2 εναέριους, 5 συρόμενους) και 18 πίστες όλων των δυσκολιών, συνολικού μήκους 24 χιλιομέτρων.

Από το 2021 διαθέτει mobile app για την ενημέρωση των επισκεπτών 24/7. Από την εφαρμογή υπάρχει πλέον και η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου για να την αποφυγή αναμονής στα ταμεία. 

Το ΧΚ Βασιλίτσας έχει πίστα ειδικά φτιαγμένη για Snowboard (“Halfpipe”), όπου έγινε και το πρώτο jump contest στην Ελλάδα. Παραδοσιακά είναι το χιονοδρομικό που προτιμούν οι απανταχού snowboarders!

Στο ΧΚ Βασιλίτσας αξίζει να δοκιμάσετε το νέο trend για τους φανατικούς του χιονιού το snow rafting και να καταβείτε την πλαγιά με… φουσκωτή βάρκα!



Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας - Καϊμακτσαλάν, Καϊμακτσαλάν
Υψόμετρο 2045-2480μ.


 

Πηγή: https://kaimaktsalan.gr/

Γνωστό και ως λευκή κορυφή λειτουργεί από το 1995 και θεωρείται ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας για πιο έμπειρους skier. Κάνει την διαφορά από τα υπόλοιπα χιονοδρομικά κέντρα γιατί συνήθως η ποιότητα και ποσότητα χιονιού του το καθιστά ανοιχτό από τον Νοέμβριο μέχρι και τα μέσα Απριλίου. Μάλιστα έχει εξοπλιστεί με σύστημα τεχνητής χιονόπτωσης για ακόμα μεγαλύτερη πληρότητα χιονιού.

Διαθέτει 5 αναβατήρες (1 εναέριο και 4 συρόμενους) , με μακριές και φαρδιές πίστες μπλε και κόκκινου χρώματος. Λόγω των δύσκολων πιστών του θεωρείται πως είναι ιδανικό για βελτίωση τεχνικής.

Στο XK θα βρείτε επίσης την Playland, διαμορφωμένο χώρο απομονωμένο από το υπόλοιπο χιονοδρομικό, κατάλληλο για την μύηση των μικρών μας φίλων στην χιονοδρομία. 



Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια, Βέρμιο
Υψόμετρο: 1430-2005μ. 




Πηγή: https://www.e-naousa.gr/

Το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια έχει πίστες όλων των βαθμών δυσκολίας και ένα δρόμο αντοχής (3,5 & 10 χλμ.). Διαθέτει 6 αναβατήρες (1 εναέριο , 4 συρόμενους και 1 παιδικό). Είναι το μόνο χιονοδρομικό με σοβαρή υποδομή τεχνητής χιόνωσης για όλες τις πίστες.  Οι πίστες είναι 8 με συνολικό μήκος 9 χλμ..

Το χαρακτηριστικό του είναι το αλπικό τοπίο που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς. Οι μετρ του αθλήματος σίγουρα δεν θα μπορέσουν να ξεχάσουν την πίστα «Φίλιππος», η οποία φημολογείται πως είναι η πιο δύσκολη πίστα της Ελλάδας



Anilio Park, Πίνδος
Υψόμετρο 1650 -1850μ.




Πηγή: https://www.aniliopark.gr/

Το πιο νέο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012. Το 2017 άλλαξε διαχείριση και ανακαινίστηκε πλήρως. Σκοπός του πάρκου είναι να προσφέρει δραστηριότητες για όλους, από τους πιο έμπειρους αθλητές μέχρι τα νέα μέλη της οικογένειας.

Διαθέτει 9 πίστες για όλες τα επίπεδα σκιέρ και snowboarders, η μετακίνηση διευκολύνεται με 5 lifts (1 διθέσιο, 2 συρόμενα και 2 baby lifts).



Χιονοδρομικό Κέντρο Αγριόλευκες, Πήλιο
Υψόμετρο 1471μ. 
 



Πηγή: https://www.gtp.gr/

Το +1 δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το χιονοδρομικό κέντρο Πήλιου, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1471μ. και κατατάσσεται στα χαμηλότερα ΧΚ της της χώρα μας. Λόγω του υψόμετρου παρουσιάζει ιδιαιτερότητες στην χιονόπτωση, την μορφολογία του εδάφους και το κλίμα.

Η μετακίνηση πραγματοποιείται με την βοήθεια 6 αναβατήρων (3 εναέριοι + 3 συρόμενοι). Διαθέτει 5 πίστες συνολικού μήκους 15 χλμ., από τις οποίες οι 4 είναι για σκι καταβάσεων και η μία για σκι αντοχής. Η πίστα αντοχής είναι μοναδική μιας που η κατάβαση γίνεται ανάμεσα σε οξιές, αγριόλευκες (εξού και το όνομα), καστανιές με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, αλλά και τον Παγασητικό κόλπο.



Αφού σε βοηθήσαμε να βρεις το μέρος  που θα κάνεις την εξόρμηση σου, τώρα πάμε να δούμε δυο πράγματα για τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς. Τα κυριότερα που χρειάζεται να έχεις μαζί σου είναι πέδιλα σκι και μπατόν ή σανίδα του snowboard. Επίσης ανεξάρτητα του αθλήματος που θα επιλέξεις χρειάζεσαι μπότες, οπότε δες εδώ μπότες για σκι ή μπότες για snowboard. Τέλος όπως και εσύ γνωρίζεις στα χιονισμένα βουνά έχει πολύ κρύο, οπότε ζακέτα να πάρεις.