Παγκόσμια Ημέρα Δασών | 4+1 Δραστηριότητες για να το Απολαύσεις!

Παγκόσμια Ημέρα Δασών | 4+1 Δραστηριότητες για να το Απολαύσεις!
Specials

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών, γράφουμε για τις δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε στο δάσος. Το δάσος είναι ένας μαγικός κόσμος γεμάτος με ζωή και δραστηριότητες που μπορούν να ενθουσιάσουν κάθε επισκέπτη. Από πεζοπορία και πικνίκ, μέχρι αναρρίχηση σε μεγάλους βράχους ή δέντρα και κάμπινγκ, το δάσος παρέχει πολλές επιλογές για ανθρώπους όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης.

Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, το δάσος προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει τη φύση και την περιπέτεια. Ανακαλύψτε μερικές από τις καλύτερες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαύσετε στο δάσος:

Η πεζοπορία στο δάσος είναι μια δραστηριότητα που απολαμβάνουν πολλοί. Είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε μιας τέτοιου είδους εξόρμηση, είτε είστε με την οικογένεια, ή με φίλους. Η πεζοπορία είναι μια υπέροχη εμπειρία που συνδυάζει την άσκηση στη φύση και την εξερεύνηση σε εκπληκτικά μέρη. Επιπλέον, μπορείτε να ανακαλύψετε διάφορα είδη φυτών και ζώων, να απολαύσετε την ηρεμία και την γαλήνη του δάσους. Ο εξοπλισμός για μια βόλτα στο δάσος είναι βασικός και πέρα από τα παπούτσια πεζοπορίας, δεν απαιτείται κάτι επιπλέον που δεν θα έχετε ήδη στο σπίτι.  Εξοπλιστείτε, λοιπόν, με κατάλληλα παπούτσια, ένα παγούρι με νερό, φαγητό και έναν χάρτη ή ένα GPS για να μην χάσετε τον δρόμο. Μετά από το περπάτημα φυσικά θα σας ανοίξει η όρεξη, οπότε μπορείτε να συνδυάσετε την πεζοπορία με πικνίκ, απολαμβάνοντας ένα γρήγορο γεύμα μέσα στη φύση. 

Δείτε επίσης: 7 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα

Η ορειβασία στο δάσος είναι μια εξαιρετική δραστηριότητα. Το δάσος μπορεί να προσφέρει μονοπάτια με διάφορα επίπεδα δυσκολίας, ανάλογα την εμπειρία του ορειβάτη. Πριν ξεκινήσετε, είναι σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη διαδρομή και να ενημερωθείτε για τον βαθμό δυσκολίας και τις απαιτήσεις. Επίσης, είναι σημαντικό να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως κατάλληλα παπούτσια ορειβασίας, αδιάβροχα ρούχα, μπατόν, ελαφρύ σακίδιο πλάτης και επαρκείς προμήθειες νερού και φαγητού. Τέλος, προτείνουμε να έχετε μαζί σας τουλάχιστον ένα φακό κεφαλής για ασφαλή επιστροφή σε περίπτωση που νυχτώσει. Ενδέχεται να συναντήσετε δυσκολίες κατά την ανάβαση, αλλά η θέα της κορυφής θα σας ανταμείψει σίγουρα.
 
Δείτε επίσης: Πως να επιλέξετε το ιδανικό Σακίδιο Πεζοπορίας;

Όταν μιλάμε για αναρρίχηση στο δάσος, εννοούμε σκαρφάλωμα σε δέντρα ή σε χαμηλούς βράχους. Αυτή η δραστηριότητα είναι απαραίτητο να γίνεται με την κατάλληλη προετοιμασία και εξοπλισμό (όπως κράνος, σκοινιά, καραμπίνερ και ζώνη αναρρίχησης). Ο εξοπλισμός είναι σημαντικός για την ασφάλεια του αναρριχητή, καθώς παρέχει προστασία από πτώσεις και τραυματισμούς. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τον αναρριχητή να αποφύγει την εξάντληση και να ζήσει στο έπακρο την εμπειρία. Προτείνουμε να δοκιμάσετε αναρρίχηση και εγγυόμαστε ότι η αδρεναλίνη θα φτάνει στα ύψη. 

Ιδανική περίπτωση είναι να υπάρχει ποτάμι στο δάσος. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να δοκιμάσετε δραστηριότητες όπως το κολύμπι και το κανόε – καγιάκ. Το κολύμπι σε ένα καθαρό και δροσερό ποτάμι είναι μια υπέροχη εμπειρία. Το κανόε – καγιάκ  είναι εξαιρετικό για εξερεύνηση ποταμών, αφού έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε σε μέρη που δεν είναι προσβάσιμα με άλλα μέσα, ακόμα και με τα πόδια. Διασχίστε τα γάργαρα νερά ενώ θα είστε στην καρδιά της φύσης.



Το κάμπινγκ είναι μια άλλη δημοφιλής δραστηριότητα στο δάσος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια νύχτα κάτω από τα αστέρια και να έρθουν πιο κοντά στη φύση. Για ένα κάμπινγκ που θα στεφθεί με επιτυχία, χρειάζονται κάποιες βασικές προετοιμασίες και προσοχή στις λεπτομέρειες. Ανάλογα με το μέρος που θα κατασκηνώσετε και τον αριθμό των συμμετεχόντων, μπορεί να χρειαστεί να εξοπλιστείτε με σκηνές, υπνόσακους, μαγειρικά σκεύη και φαγητό, καθώς και να λάβετε υπόψιν τις καιρικές συνθήκες. Το κάμπινγκ υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία που δεν θα ξεχάσετε.

Κλείνουμε με το σημαντικότερο από όλα, που είναι ο σεβασμός στο δάσος. Η προστασία των δασών είναι σημαντική για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία από φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες, και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Σε κάθε επίσκεψή μας στο δάσος θα πρέπει να μην αφήνουμε πίσω σκουπίδια. Βασικό να αναφερθεί ακόμα και η γόπα των τσιγάρων όσο και μικρή να φαίνεται μέσα στο απέραντο δάσος. Συχνά βλέπουμε φωτογραφίες πινακίδων σε παρθένα μέρη  «Leave only your footprint», ωστόσο εμείς προτείνουμε να αφήνουμε τα μέρη που επισκεπτόμαστε ακόμα καλύτερα από ότι τα βρήκαμε. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την γαλήνη που μας προσφέρει το μαγευτικό τοπίο των παρθένων δασών για πολλά ακόμα χρόνια.