Τι να επιλέξω; Ομπρέλα ή Σκίαστρο;

Τι να επιλέξω; Ομπρέλα ή Σκίαστρο;

Αναζητάς την τέλεια λύση σκίασης, για να απολαύσεις τις εξορμήσεις σου στη θάλασσα; Η επιλογή μεταξύ ομπρέλας και σκίαστρου για σκιά μπορεί να είναι πραγματική πρόκληση. Συνήθως οι ομπρέλες επιλέγονται για σύντομη παραμονή στην παραλία, ενώ τα σκίαστρα για μεγάλες εξορμήσεις. Κάθε επιλογή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, οπότε η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί καθαρά από τις ανάγκες που έχεις και θέλεις να καλύψεις, από τον προορισμό, αλλά και τις συνθήκες που θα επικρατούν εκεί που θα πας.

Ομπρέλες:

Οι ομπρέλες παραλίας είναι εξαιρετικά δημοφιλείς λόγω της εύκολης μεταφοράς και χρήσης τους. Αποτελούν έναν απλό και πρακτικό τρόπο σκίασης, ειδικά όταν δε χρειάζεται να καλύψεις μεγάλο χώρο. Ανάλογα με το μέγεθος και τα υλικά κατασκευής τους, μπορεί να παρέχουν πολύ καλή προστασία από τον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία, ακόμα και τις πιο ηλιόλουστες ημέρες. Ακόμα υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχέδια και χρώματα ομπρελών, προσφέροντας πληθώρα επιλογών. Οι ομπρέλες επίσης προσφέρουν 360⁰ θέα και επιπλέον άριστη κυκλοφορία του αέρα. Σαν μπόνους θα μπορούσαμε να πούμε, πως πέρα από τον ήλιο μπορούν να σε προστατεύσουν και από την βροχή, όταν σε βρίσκουν τα καλοκαιρινά μπουρίνια.

Σε αντίθεση με τα σκίαστρα οι ομπρέλες δεν είναι σταθερές στους ισχυρούς ανέμους. Παρόλο που οι ομπρέλες παραλίας HUPA παρέχουν στην συσκευασία 3 σετ σχοινιών με πασσάλους για μεγαλύτερη σταθερότητα, κάποιες φορές αυτό δεν είναι αρκετό να σε προστατεύσει από τους ισχυρότατους ανέμους του Αύγουστο. Όπως είναι λογικό, λόγω των ισχυρών ανέμων, οι ομπρέλες, ειδικά οι πιο οικονομικές, μπορεί να σπάσουν πιο εύκολα και να χρειαστούν αντικατάσταση, επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα επισκευής. Σημαντικό επίσης είναι ότι οι ομπρέλες δεν παρέχουν ηλιοπροστασία σε πολλά άτομα. Άνετα μπορούν να χωρέσουν δύο άτομα, όσα μαντήλια και να δέσεις γύρω γύρω.

Διάβασε επίσης: Χρήσιμα Tips για να διαλέξεις ομπρέλα παραλίαςΣκίαστρα:

Τα σκίαστρα παραλίας, από την άλλη πλευρά, είναι πιο σταθερά και δημιουργούν καλή σκιά στο χώρο που στήνονται. Συνήθως είναι μεγαλύτερα από τις ομπρέλες και παρέχουν προστασία από τον ήλιο μέχρι και σε 5 άτομα. Τα σκίαστρα είναι πιο σταθερά και ανθεκτικά στους ισχυρούς ανέμους λόγω του χαμηλού κέντρου βάρους τους και στις περιμετρικές θήκες άμμους που έχουν για περαιτέρω στήριξης. Παράλληλα έχουν επιπλέον σημεία στήριξης με σκοινάκια. Τόσο τα σκίαστρα παραλίας HUPA, όσο και τα σκίαστρα παραλίας TERRA NATION προσφέρουν με το προϊόν πασσαλάκια για ακόμα καλύτερη στήριξη. Σημαντικό επίσης είναι ότι τα περισσότερα σκίαστρα είναι φτιαγμένα από ανθεκτικά υλικά, προσφέροντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τις ομπρέλες. Να λάβουμε επίσης υπόψιν μας, πως ένα σκίαστρο μπορεί να σου χαρίσει απόλυτη ιδιωτικότητα αφού μερικά σου δίνουν την δυνατότητα να κλείσεις τελείως το μπροστά μέρος με τη βοήθεια του δαπέδου.

Δηλαδή τώρα ήρθε η ώρα που θα πρέπει να γράψουμε κάτι «αρνητικό» για τα σκίαστρα; Δύο πράγματα θα αναφέρουμε που στην πραγματικότητα δεν αφορούν την χρήση τους αυτή καθ’ αυτή. Καθώς τα σκίαστρα με τους αυτόματους μηχανισμούς, όπως τα ξέρουμε σήμερα, κυκλοφορούν σχετικά λίγα χρόνια στην αγορά, τα σχέδια και τα χρώματα είναι περιορισμένα. Συγχρόνως όταν τα στήσεις πιάνουν περισσότερο χώρο σε σχέση με μια  ομπρέλα και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μπορείς να το στήσεις σε μια μικρή παραλία που έχει πολύ κόσμο.

Διάβασε επίσης: Σκίαστρα παραλίας: Μη φοβάσαι δεν δαγκώνουν!

Τι να επιλέξω;

Η επιλογή μεταξύ ομπρέλας και σκίαστρου εξαρτάται καθαρά από τις ανάγκες που θέλεις να καλύψεις. Υπάρχουν φανατικοί «ομπρελάκηδες», ενώ θα βρεις άλλους που δοκίμασαν σκίαστρο και δε το αλλάζουν με τίποτα. Αν ψάχνεις μεγάλη και σταθερή σκιά για την προστασία παιδιών, τότε σίγουρα θα διαλέξεις σκίαστρο. Αν πάλι θέλεις να παίρνεις τον αέρα σου και να χρησιμοποιείς καρεκλάκια ή ξαπλώστρες τότε η ομπρέλα σου ταιριάζει πιο πολύ. Και τα δύο είναι ευέλικτα, μιας που πλέον τα αυτόματα σκίαστρα στήνονται πραγματικά στο λεπτό. Επίσης μεταφέρονται εξίσου εύκολα, με μικρές διαφορές στο βάρος τους.

Τέλος η επιλογή εξαρτάται και από το budget που έχεις να διαθέσεις. Μπορείς να βρεις μια ποιοτική ομπρέλα με 40-50€, βέβαια να αναφέρουμε πως το ποσό είναι δυνατόν να ανέβει αν θέλεις να αγοράσεις επιπλέον βάση στήριξης ή κρουστικό κοντάρι. Από την άλλη ένα αντίστοιχης ποιότητας αυτόματο σκίαστρο 2-3 ατόμων, συχνά μπορεί να είναι πιο ακριβή επιλογή. Ενώ μπορείς να βρεις κάποια με 50-60€, οι περισσότερες επιλογές κυμαίνονται στα 80-100€.  

Κατά την επιλογή, δεν πρέπει να ξεχνάς την ποιότητα του προϊόντος. Συνήθως, οι φθηνότερες λύσεις μπορεί να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και να μην προσφέρουν την επιθυμητή προστασία. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο επιλογές προσφέρουν έναν άνετο τρόπο για να απολαύσεις τον καλοκαιρινό ήλιο χωρίς να εκτίθεσαι στις ανεπιθύμητες επιπτώσεις του. Επίλεξε αυτό που ταιριάζει καλύτερα με τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις σου και απόλαυσε τον καλοκαίρι με ασφάλεια και άνεση.