7 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα

7 προτάσεις για πεζοπορία κοντά στην Αθήνα

Σκέφτεστε  να αποδράσετε αλλά δεν ξέρετε το πως ή δεν βρίσκετε το χρόνο; Και αν σας λέγαμε πως μπορείτε να απολαύσετε τη φύση και να ζήσετε την περιπέτεια μόνο λίγα χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Εδώ παρακάτω θα δείτε κάποιες προτάσεις μας. Για να απολαύσετε όλες τις παρακάτω διαδρομές όσο εύκολες και να σας φαίνονται, μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας τον κατάλληλο εξοπλισμό και τον αντίστοιχο πεζοπορικό χάρτη ο οποίος εκτός από ασφάλεια, θα σας παρέχει και τη γνώση ώστε να κάνετε τη διαδρομή σας πιο απολαυστική!

 

Ανακαλύψτε τι χρειάζεστε για να ξεκινήσει αυτή η περιπέτεια και βρείτε το ιδανικό παπούτσι πεζοπορίας εδώ.

 

Πάρνηθα - 45 λεπτά από το κέντρο - 29km: 


 

Πολύ κοντά στην Αθήνα, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία μέσα στα έλατα και στα πεύκα, σε καλοδιατηρημένα μονοπάτια, που φαντάζουν ιδανικά τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους. Η Πάρνηθα σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε διαδρομές, μικρής ή μεγάλης διάρκειας.

Το δημοφιλέστερο ίσως μονοπάτι της είναι αυτό που κατηφορίζει από το Καταφύγιο Μπάφι στους Θρακομακεδόνες. Αρχικά περνά μέσα από ένα υπέροχο ελατοδάσος  και στη συνέχεια από την επιβλητική Χαράδρα της Χούνης. Η διαδρομή έχει διάρκεια περίπου 2 ώρες.

Άλλη μία εύκολη διαδρομή με ήπιες κλίσεις, διάρκειας δύο περίπου ωρών είναι αυτή που ξεκινά από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και διασχίζει ολόκληρο το ελατοδάσος του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, περνά από την Σκίπιζα και καταλήγει στη Μόλα. Μην ξεχάσετε να σταματήσετε σε κάποιο σημείο για να απολαύσετε την επιβλητική θέα της Δυτικής Αττικής. Είναι μία διαδρομή που γίνεται άνετα & καλοκαίρι, καθώς έχει σκιά στα περισσότερα σημεία της.

Τέλος υπάρχει μία διαδρομή, η οποία περνά μέσα από πυκνά ελατοδάση και προσφέρει πανοραμική θέα στον Ευβοϊκό κόλπο. Εύκολη και σχετικά κατηφορική διαδρομή, με διάρκεια περίπου 2 ώρες που καταλήγει στις ταβέρνες του Κατσιμιδίου.

 

 

Υμηττός - 30 λεπτά από το κέντρο - 8,4km: 

Πολύ κοντινός προορισμός για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, ο Υμηττός έχει πλήθος ανεξερεύνητων πεζοπορικών διαδρομών, για όλα τα γούστα και επίπεδα!

Μία από τις ευκολότερες διαδρομές, δημοφιλέστατη για πεζοπορία και για τρέξιμο λόγω της έλλειψης κλίσης, είναι αυτή που ξεκινά από το αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής, στη θέση Καλοπούλα, περνά, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη από τη Μονή Καισαριανής και καταλήγει στο λόφο των Ταξιαρχών με το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο. Το μονοπάτι είναι φαρδύ και άριστα σηματοδοτημένο ενώ ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα.

Ελάχιστα δυσκολότερη διαδρομή, είναι αυτή από την Καλοπούλα που φτάνει στον Πύργος της Ανθούσας. Διαρκεί περίπου τρεις ώρες και διασχίζει το φαντασμαγορικό πευκοδάσος του Υμηττού. Ξεκινά και αυτή από το αναψυκτήριο του Δήμου Καισαριανής (το μονοπάτι απέναντι από το αναψυκτήριο). Διασχίζει ένα τμήμα του δημοφιλούς στους πεζοπορικούς κύκλους Μονοπατιού 10 και στη συνέχεια κατευθύνεται, προς τις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ και το βυζαντινό πύργο της Ανθούσας.

Τέλος υπάρχει και η κυκλική διαδρομή 10 χιλιομέτρων, που ξεκινά και καταλήγει στο μοναστήρι του Άι-Γιάννη του Κυνηγού, αφού πρώτα περάσει το θρυλικό Σπήλαιο του Λιονταριού και το περίφημο μονοπάτι 10.

 

 

Μαραθώνας - 1 ώρα από το κέντρο - 47km: 

  

Η Λίμνη του Μαραθώνα βρίσκεται σε μία πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης και ειδικά αυτήν την εποχή, είναι στα καλύτερά της. Δύο από τις ωραιότερες διαδρομές που υπάρχουν στην περιοχή γύρω από το φράγμα είναι οι εξής:

Μία ειδυλλιακή κυκλική διαδρομή, συνολικού μήκους 8,2 χιλιομέτρων και διάρκειας περίπου 3 ωρών, περνά μέσα από μερικά από τα πλέον ανεξερεύνητα  τοπία του Νομού Αττικής. Στη διαδρομή θα συναντήσετε, ελάχιστα έως και καθόλου αξιοποιημένα αξιοθέατα, όπως είναι τα Ρωμαϊκά Λουτρά και το Ιερό του Πυθίου Απόλλωνος (ένα πιστό αντίγραφο του Θησαυρού των Αθηναίων που βρίσκεται στους Δελφούς). Θα διασχίσετε ένα τμήμα του πανέμορφου φαραγγιού της Οινόης με τα πλατάνια και θα καταλήξετε σε ένα σημείο με πανοραμική θέα στη Λίμνη του Μαραθώνα, πριν το γυρισμό σας. 

 

  

Ελάχιστοι γνωρίζουν για τη Λίμνη του Μαραθώνα, ότι πίσω από το επιβλητικό της φράγμα απλώνεται ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών και χωματόδρομων, στην καρδιά του οποίου δύσκολα πιστεύει κανείς ότι βρίσκεται στην Αττική. Η διαδρομή είναι ιδανική και για ποδήλατο.

Ανακαλύψτε τι χρειάζεστε για να ξεκινήσει αυτή η περιπέτεια

 

Κιθαιρώνας - 1 ώρα από το κέντρο - 64 km:

  

Ο Κιθαιρώνας, στα δυτικά σύνορα της Αττικής με τη Βοιωτία, είναι ένα βουνό σχεδόν άγνωστο σε όσους δεν είναι κυνηγοί και δεν κάνουν πεζοπορία. Βγαίνοντας από τα Βίλια, μόλις 1,5 χλμ. έξω από το χωριό, υπάρχει η ταμπέλα προς Κιθαιρώνα. Ένας στενός ασφαλτόδρομος ανηφορίζει την πλαγιά και μετά από λίγα χιλιόμετρα οδήγησης, σε υψόμετρο 1.090 μ, φτάνουμε στη θέση Πέταλο και στο καταφύγιο “Βαγγέλης Τσακός” του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Ελευσίνας. Εκεί θα βρείτε ένα σύγχρονο ορειβατικό καταφύγιο με πλακόστρωτη βεράντα, ωραία θέα και μεγάλο χώρο για πιν-νικ. Από εδώ περνάει και το εθνικό ορειβατικό μονοπάτι 22 με πολύ καλή σήμανση.

   

Πεντέλη - 40 λεπτά από το κέντρο - 27km: 

  

Η Πεντέλη αν και έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τις φωτιές, έχει πολλά χιλιόμετρα μονοπατιών που διατρέχουν όλο το βουνό.  Μπορείτε να κάνετε μία κυκλική διαδρομή, με αφετηρία και τερματισμό τη Δροσιά και συγκεκριμένα την πλατεία Αμαδρυάδων.

Εναλλακτικά υπάρχει ένα πέρασμα από τα ξωκλήσια του βουνού δηλ. Προφήτη Ηλία, Προφήτη Νικήτα, Άγιος Λουκάς και από τα παλιά λατομεία του Διονύσου, το οποίο καταλήγει στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

 

 

Γεράνεια όρη (Λουτράκι) - 2 ώρες από το κέντρο - 95km:

 

Το βουνό διαθέτει πλούσια χλωρίδα από πεύκα, δρύες, έλατα και αποτελεί βιότοπο περίπου 950 ειδών φυτών και δεκάδων ειδών ζώων. Είναι περιοχή προστατευόμενη του Natura 2000.

Μπορεί να βρίσκεται λίγο πιο μακριά, η πεζοπορία όμως σε αυτό αξίζει καθώς διαθέτει στα μονοπάτια του, πυκνή σήμανση με κόκκινες τετράγωνες πινακίδες, κάτι που το καθιστά φιλικό και προσβάσιμο. Η πεζοπορία σας στα Γεράνεια μπορεί να έχει σαν αφετηρία την περιοχή Παναγίας Φανερωμένης Πισίων.

 

 

Εθνικός Δρυμός Σουνίου - 1 ώρα από το κέντρο - 60 km:

 

Έχει συνολική έκταση 15 χλμ. και η χλωρίδα του δρυμού περιλαμβάνει πολλά ενδημικά. Είναι στην κυριολεξία ένα ανοικτό ορυκτολογικό μουσείο, καθώς έχουν ανακαλυφθεί σε αυτόν περισσότερα από 260 ορυκτά, πολλά από τα οποία είναι ακόμη άγνωστα για την επιστήμη. Μπορεί κανείς να τον εξερευνήσει ακολουθώντας τις «Γεωδιαδρομές» όπως λέγονται οι διαδρομές στο δρυμό και να συναντήσει πανέμορφα πευκοδάση, σπηλιές από τα μεταλλεία και το εντυπωσιακό Χάος!

 

Ανακαλύψτε τι χρειάζεστε για να ξεκινήσει αυτή η περιπέτεια 

 

Περιμένουμε νέα σας και μην ξεχάσετε να μας κάνετε tag στα stories σας. Όλες οι φωτογραφίες θα αναδημοσιευθούν. Αναμένουμε!